Diabetes type 2
Diabetes type 2 er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet er høyere enn normalt. Dette skyldes at mengden insulin som produseres i bukspyttkjertelen er for liten i forhold til behovet og at insulinet ikke virker så godt som det skal. Sykdommen debuterer gjerne hos voksne over 30 år, men også yngre mennesker får den. Forekomsten øker med alderen. Både arv, overvekt og inaktivitet spiller en rolle for utvikling av diabetes type 2.
Utredning
Utredning av diabetes type 2 skjer hos fastlegen din, og det er fastlegen som har hovedansvar for behandlingen.
Behandling
Opplæring
Du vil få tilbud om å delta på gruppeopplæring for personer som har diabetes type 2. Du får informasjon om sykdommen og behandlingen fra lege, sykepleier og klinisk ernæringsfysiolog. Det er også satt av tid til diskusjoner og tema som deltakerne vil ta opp.
Tema som blir tatt opp: Informasjon om sykdommen, blodsukkermåling, kosthold, øyekontroll, fysisk aktivitet, insulinbehandling, bruk av penn og injeksjonsteknikk, brukererfaringer, ta vare på føttene, informasjon fra Frisklivssentralen.
Kliniske studier
2 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Virkning av CagriSema hos personer med diabetes type 2 og smertefull diabetisk perifer nevropati
- Vakuumassistert behandling av diabetiske fotsår
Oppfølging
Oppfølging vil skje hos fastlegen din som kan henvise deg til sykehus ved behov. Dette kan for eksempel være ved endringer av behandlingen, som oppstart av insulin eller behov for hjelp til justering av insulindoser.
Kontakt
Nyheter
- 23. oktober 2024Kaldere dager – og tørre sprukne hender?
Det kan være flere årsaker til tørr og sprukken hud på hendene. Håndvask, sykdom eller rett og slett bare vær og årstid kan føre til tørr og sprukken hud på hendene. Hyppig håndvask eller bruk av sterke såper fjerner de naturlige oljene fettstoffene i huden, noe som fører til tørrhet, irritasjon, kløe og sprekker.
- 3. november 2017Diabetikere må kontrollere øynene sine jevnlig og tidsnok
De fleste diabetikere har ingen symptomer på øyeskader og må derfor gå jevnlig til øyelege for å ta foto av øyebunnen fordi diabetes kan gi øyeskader.
- 6. februar 2025Kan nytt legemiddel hjelpe personer med diabetes type 2 og nervesmerter?
Diabetes type 2 er en kompleks kronisk sykdom som påvirker millioner av mennesker over hele verden. En utfordrende komplikasjon forbundet med diabetes er nervesmerter knyttet til smertefull diabetisk perifer nevropati, som påvirker livskvaliteten til de som lever med tilstanden. Nå gir en ny klinisk studie, initiert av Novo Nordisk, håp om bedre behandling for de som sliter med denne formen for nevropatisk smerte.
Artikler
- SmartSokk- Screeningverktøy for "Diabetesfot"
Mange diabetikere får problemer med føttene. Hos enkelte går det så langt at de må amputere. Fastleger og Diabetespoliklinikkene bruker mye tid og ressurser på å screene for nevropati og karsykdom i føttene hos sine pasienter. Cirka 1% (200...