Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forhøyet stoffskifte – behandling med radioaktivt jod

Radioaktivt jod tas opp på samme måte som vanlig jod i skjoldbruskkjertelen og gir der en stråleskade. Det vil hemme kjertelens funksjon og få kjertelen til å skrumpe. Hormonproduksjonen etter behandlingen kan bli så lav at du må ta tyroksintabletter. Enkelte vil trenge flere behandlinger med radioaktivt jod.

Vi gir radiojodbehandling til pasienter med forhøyet stoffskifte. Årsaken til for høyt stoffskifte kan være knuter i skjoldbruskkjertelen som produserer for mye hormon (toksiske knuter), eller det kan være at immunforsvaret i kroppen fører til økt aktivitet i skjoldbruskkjertelen (Graves sykdom).

Stoffskiftehormonene utskilles fra skjoldbruskkjertelen, og behandling med radioaktivt jod demper aktiviteten i kjertelen.

Radiojodbehandling kan også brukes i behandling av struma (stor skjoldbruskkjertel) for å redusere strumaets størrelse.

Før

Du må faste 4 timer før oppmøtetidspunktet (du kan drikke vann).

Hvis du bruker medisiner for å regulere stoffskiftet må du slutte med disse en tid før undersøkelsen. Følg beskjed gitt i innkallingsbrevet eller eventuelt fra henvisende lege.
 
Hvis du har vært til en undersøkelse der du har fått jodholdig kontrast siste 8 uker, må du ta kontakt med oss. Det kan da være nødvendig å gi deg en ny time.

Kvinner skal ikke være gravide eller amme på behandlingstidspunktet.

Under

Du får samtale med en lege som informerer deg om behandlingen og oppfølging etter behandlingen. 

Du får radioaktivt jod enten som en kapsel eller i flytende form som svelges med litt vann. Jod tas opp fra tarmen i løpet av en halvtime. Stoffet blir konsentrert i de områdene av skjoldbruskkjertelen som produserer for mye hormon. Strålingen treffer hovedsakelig det syke vevet og sørger for at vevet skrumper over de neste uker og måneder. Det er lite stråling til resten av kroppen. Behandlingen kan de første dagene gi litt forbigående ubehag i halsen, men har ellers ingen bivirkninger. 

Det er ingen smerter eller ubehag forbundet med selve behandlingen.

Etter

Du kan reise hjem straks du har svelget radioaktivt jod. Behandlingseffekten kommer gradvis og etter cikra 6 uker pleier de fleste å ha målbar effekt. Dersom effekten ikke er tilfredsstillende, kan det være aktuelt å få en tilleggsdose etter 6 måneder.

Du kan spise 1 time etter radiojodbehandlingen. Du skal drikke rikelig og tømme blæren hyppig det første døgnet etter behandlingen.

Forholdsregler

Forholdsregler etter behandlingen avhenger av hvilken mengde med radioaktivt jod du har fått, men på generelt grunnlag gjelder følgende: 

  • Kvinner må unngå graviditet og menn må unngå farskap de første 6 måneder etter behandlingen. Det betyr at du må bruke sikker prevensjon etter behandlingen.

  • Radioaktiviteten skilles ut i urinen. Skyll derfor ned 2 ganger etter toalettbesøk de første 2 dagene.

  • Ikke vær i nær kontakt over tid med små barn og hold avstand på 1–2 meter til voksne den første uken.

  • Ikke del seng med gravid ektefelle eller små barn de første 2–3 ukene etter behandling (avhengig av radiojoddose).

  • Unngå tannlegebehandling første døgn etter at dosen er gitt. En del radioaktivitet vil finnes i spytt de første timene.

  • Inkontinente som bruker bleier, må samle bleiene i plastpose i en uke. Posen oppbevares ytterligere en uke på egnet sted før den kastes.

Da enkelte flyplasser har gammatellere, må du be om å få med deg en bekreftelse på at du har fått radiojodbehandling dersom du skal reise med fly innen 6 måneder etter behandlinger.

Kontroll og oppfølging

Du skal ta blodprøve hos fastlegen din eller legen som henviste deg etter cirka 3, 6 og 9 uker. Deretter cirka hver annen måned i ett år. Videre kontroller avtales i det enkelte tilfellet. Kontrollene foretas for å se om behandlingen virker som den skal, eventuelt om stoffskiftet blir for lavt, slik at du må starte med tyroks (Levaxintabletter). Fordi enkelte kan utvikle lavt stoffskifte flere år etter behandlingen, bør du ha årlige kontroller hos fastlegen.

Vær oppmerksom

Mange vil utvikle lav thyreoideafunksjon etter behandlingen, og vil etter hvert ha behov for livslang behandling med tyroksintabletter.

Den mengde radioaktiv stråling du utsettes for ved behandlingen er meget liten, og det er ingen kjent risiko for kreftutvikling forbundet med slik behandling.

Unntaksvis kan det oppstå litt ømhet over skjoldbruskkjertelen i uken etter behandlingen. Det kan behandles med Paracet.

Har du Graves sykdom har du noe økt risiko for å utvikle endokrin øyesykdom. Det kan behandles med Prednisolon.

Forbigående forverring av symptomer på hypertyreose 1–3 uker etter behandlingen.

Noen har fortsatt forhøyet stoffskifte 6 måneder etter behandling og du kan da behandles med en ny dose.

Kontakt

Radiumhospitalet Klinikk for radiologi og nukleærmedisin

Kontakt Klinikk for radiologi og nukleærmedisin

Oppmøtested

Klinikken har virksomhet på alle de fire sykehusene. Se på hver enkelt side for kontaktpunkter og oppmøtested.

Radiumhospitalet

Radiumhospitalet

Ullernchausseen 70

0379 Oslo

Aker sykehus hovedinngang

Aker sykehus

Trondheimsveien 235

0586 Oslo

Foto av bygget

Aker sykehus Bygg 2

Trondheimsveien 235

0586 Oslo

Oversiktsbilde over Rikshospitalet i snø

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo

Ullevål hovedinngang i sol

Ullevål sykehus

Kirkeveien 166

0450 Oslo

En stor bygning med en person som sykler

Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark

Ullernchausseen 64/66

0379 Oslo

Praktisk informasjon

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.