Seksjon for klinisk nevrofysiologi (NEV)

Somatosensorisk fremkalt respons, undersøkelse av følebanene fra hender eller føtter

Somatosensorisk fremkalt respons (SEP) er en undersøkelse av følebanene fra hender eller føtter og til hjernen. Undersøkelsen gjøres for å kartlegge nervens evne til å lede sanseinntrykk fra armer/ben til hjernen. Det kan gi informasjon om sykdom og skade i nervebaner fra armer/ben til hjernen, inkludert sykdom og skade av disse nervebanene i hjernen.

 

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Før undersøkelsen må hender (og evnt føtter hvis det er bedt om tibialis SEP undersøkelse) være renvasket og ikke innsatt med fuktighetskremer og lignende. Du bør være god og varm på hender og føtter for at målingene skal bli mest mulig korrekte.

Under

Ved undersøkelse av armene plasseres registreringselektroder på kraveben, nakke og i hodebunnen. Det blir gitt gjentatte små strømstøt ved håndleddet, noe som gir prikking i hånden og små rykk i tommelen. For at registreringen ikke skal bli forstyrret er det viktig å ligge rolig og avslappet. 

Gjør det vondt?

Undersøkelsen oppfattes av de fleste som ubehagelig. Noen vil oppleve den som lett til moderat smertefull.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Ca 60 minutter.

Etter

Når undersøkelsen er over kan du reise hjem eller tilbake til den avdelingen du er innlagt.

Når får jeg resultatet?

Legen som tolker undersøkelsen sender et svar til den legen som har henvist deg til undersøkelsen innen 1-2 dager. Det er legen som har henvist deg til undersøkelsen som formidler resultatet til deg.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?