Tarmkreft med spredning til bukhinnen

Behandlingsprogram, Avdeling for gastro- og barnekirurgi

Dette er en samlebetegnelse på svulster som oppstår i bukhinnen på grunn av spredning fra pseudomyxom i blindtarmen, abdominalt mesoteliom eller kreft i tykk- og endetarm. Sykdommen behandles med operasjon.


Innledning

Symptomer avhenger av hvilket organ som er angrepet. Dette kan være tegn på sykdommen:

 • økt bukomfang som igjen kan medføre tungpustethet
 • hyppig vannlatning på grunn av press mot blæren
 • forstoppelse
 • smerter i buken som kan være tegn på tarmslyng
 • akutte smerter som kan ligne på blindtarmbetennelse
 • lyskebrokk
 • generell sykdomsfølelse

Henvisning og vurdering

Utredning

Vi stiller diagnose ved hjelp av CT-undersøkelse.

Les mer om CT

Behandling

Sykdommen behandles med operasjon der alt synlig tumorvev blir fjernet (CRS= cytoreductiv surgery). Etter at tumorvevet er fjernet blir det satt inn varm cellegift i buken (HIPEC). Les mer på CRS/HIPEC pasientinformasjon.

Les mer om CRS/HIPEC behandling

CRS/HIPEC behandling

CRS/HIPEC utføres på pasienter med kreft i bukhinnen (samlebetegnelse på spredning av svulstceller i bukhinnen, oftest med utgangspunkt fra andre organer i buken). 

CRS (cytoreduktiv surgery) = Kirurgisk inngrep der bukhinnen med synlig tumorvekst blir fjernet

HIPEC (hyperthermic intraperitoneal chemotherapy) = innvendig skylling av buken med oppvarmet cellegift
 1. Før

  Tømming av tarm:Du skal begynne med medikamentell tømming av tarm ca. kl. 12.00 dagen før operasjon. Du får mer informasjon om det når du kommer til sengeposten

  Faste fra midnatt (ikke drikke/spise/røyke/bruke tyggegummi)

  Hårfjerning på operasjonsområdet - dette vil du få hjelp til

  Dusj kvelden før

  Markere for stomianleggelse:I noen tilfeller vil det være nødvendig å legge ut tarmen (stomi) under operasjonen. Derfor markeres det for stomi på magen til alle pasienter som skal gjennomføre denne operasjonen. Dette er for å sikre praktisk plassering av stomi i mtp. hudfolder og klær. Skulle det være nødvendig å legge ut tarmen, vil dette som regel være midlertidig. Kirurgen vil informere deg mer om det.

  Forebygging av komplikasjoner:
  • Kompresjonsstrømper:Du vil få tilpasset kompresjonsstrømper som skal tas på morgenen før du opereres. Hensikten med strømpene er å forebygge blodpropp og hevelse i beina.
  • Blodfortynnende middel: Du vil få en sprøyte i mageskinnet kvelden før operasjon (og hver kveld i fire uker etter operasjonen) som forebygger blodpropp. Du vil få opplæring i hvordan sette sprøyte før du reiser hjem.
  • Infeksjonsforebygging: God håndhygiene og bruk av fottøy når du er utenfor senga er enkle ting du selv kan ha fokus på for å forebygge infeksjon.
  Før inngrepet vil du fåtilsendt et skriv om forhåndsregler før kirurgiske inngrep.

 2. Under

  Operasjonsdagen blir du vekket tidlig. Det er viktig at du pusser tennene og later vannet før du skal til operasjon. På operasjonsavdelingen blir du tatt i mot av anestesipersonale som forteller deg hva som skjer videre.

  Operasjonen utføres i full narkose.
  På operasjonsavdelingen vil du få innlagt et kateter (epiduralkateter) i ryggen. Dette vil du i dagene etter operasjonen få kontinuerlig smertelindrende medikament gjennom. Mengden blir gradvis redusert etter som smertene avtar. I tillegg vil du få annet smertestillende etter behov.
  Dette er et omfattende inngrep som kan vare i 8-10 timer.Du vil være innlagt på sykehuset i 10-14 dager etter operasjonen.

 3. Etter

  Etter at operasjonen er ferdig skal du være på intensivavdelingen så lenge tilstanden din krever det (som regel til formiddagen dagen etter).

  Mobilisering/aktivitet:
  Allerede dagen etter operasjonen skal du opp fra sengen. Aktivitet forebygger komplikasjoner som for eksempelblodpropp, lungebetennelse, forstoppelse ogliggesår.Du vil få hjelp til å komme ut av sengen de første dagene og det er viktig å være godt smertelindret. Den første dagen etter operasjonen er det nok å være oppe to ganger, men det er viktig å øke aktiviteten gradvis.
  Under operasjonen får du lagt inn et kateter til blæren som sørger for at urinen kommer ut. Dette vil du ha så lenge du har epiduralkateter.Cellegiften blir skilt ut via nyrene og vi vil ta våre forholdsregler angående dette det første døgnet etter operasjon.
  Kontroll
  Den første kontrollen gjøres etter 3 måneder. Du vil følges opp årlig i 5 år og deretter etter 7-10 år.
  Kontrollene består av:
  • klinisk undersøkelse
  • blodprøver
  • CT av lunge og bekken
  • øvrige undersøkelser etter behov

Vær oppmerksom

 • Ernæring/kvalme:God ernæring er viktig for sårtilhelingen og gjenoppbyggingen av kroppen etter operasjonen. Når det er tegn på at tarmen har begynt å komme i gang igjen (luft/avføring) kan du begynne å drikke/ spise gradvis. Legen bestemmer hvor mye du kan få. Matlysten er forventet å være nedsatt den første tiden. Mange opplever kvalme etter inngrepet og det kan skyldes cellegiften som brukes ved HIPEC-skyllet i tillegg til at tarmen ikke har kommet i gang. Målet er at du i løpet av oppholdet skal klare å dekke deg selv med mat og drikke. Du vil eventueltfå intravenøs ernæring hvis tilstanden tilsier det. Det er viktig at du i samarbeid med oss tar ansvar for å sikre god ernæring. Inoen tilfeller kan det være aktuelt å bli henvist ernæringsfysiolog for nyttige tips og hjelp.
 • Tarmfunksjon: Det kan ta noe tid før tarmen kommer i gang med luft/avføring. Smertelindrende medikamenter kan hemme tarmperistaltikken og føre til forstoppelse. Noen ganger kan det være nødvendig å få avførende middel.
 • Lavt immunforsvar: I noen tilfeller kan cellegiften som brukes under operasjon føre til reduksjon i antall hvite blodceller. Hvite blodceller er en del av immunforsvaret i kroppen. Infeksjon kan oppstå pga. stort kirurgisk inngrep, sengeleie og lavt immunforsvar:
  • Lungebetennelse
  • Sårinfeksjon
  • Abdominale (magen) infeksjoner
 • Blodpropp: I sjeldne tilfeller kan det oppstå blodpropp (dyp venetrombose= DVT) i underekstremitetene (beina) eller i lungene (lungeemboli).
Forholdsregler
Etter at bukhinnen er fjernet er det viktig å være bevisst på hvor mye du bruker magemusklene. Ikke løfte over 5 kilo før det har gått opptil 8 uker. I noen tilfeller er det nødvendig å bruke brokkbind for å unngå brokk. Dette vil du få informasjon om før utreise.

Gå til CRS/HIPEC behandling

Avdeling
Avdeling for gastro- og barnekirurgi
Sted
Radiumhospitalet
Oppmøte
Radiumhospitalets hovedinngang

Oppfølging

Den første kontrollen etter operasjon gjøres etter 3 måneder. Du vil følges opp årlig i 5 år og deretter etter 7-10 år. 

Kontrollene består av:
 • klinisk undersøkelse 
 • blodprøver
 • CT av lunge og bekken
 • øvrige undersøkelser etter behov

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Arrangementer

 • Fatigue/tretthet etter kreftbehandling

  Mange som er blitt behandlet for kreft sliter med økt tretthet/fatigue. Du kan nå melde deg på kurs på vardesenteret for å lære mer om fatigue og hvordan du kan leve bedre med dette.

 • Kreft, fysiske aktivitetstilbud/Pusterommet

  Tilbud for pasienter under og etter kreftbehandling - på "Pusterommet" på Radiumhospitalet og Ullevål, eller ute i skogen ved Rikshospitalet (sistnevnte er et tilbud spesielt til barn).

Kontaktinformasjon

Avdeling for gastro- og barnekirurgi
Kontaktinformasjon
Pasientkoordinator telefon:
Telefon
Sentralbord 915 02 770
Fra utland +47 915 02770
E-post
Postadresse
Oslo universitetssykehus HF
Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon
Avdeling for gastro- og barnekirurgi
Postboks 4950 Nydalen
0424 Oslo
Programansvarlig
Avdelingsleder Elin Henriksen
Radiumhospitalet
Besøksadresse
Ullernchausseen 70(Kart)
0379 Oslo
Telefon
Sentralbord 915 02 770 , 22 93 40 00

Praktisk informasjon

Apotek

Apotek på Radiumhospitalet

Du finner apoteket i vestibylen like ved hovedinngangen.


Mer informasjon finner du på apotekets egne nettsider: https://sykehusapotekene.no/steder/oslo-radiumhospitalet

Besøk og permisjon

​Besøk og permisjon

 • Unngå besøk fra 08.00 - 15.30, da utredning og behandling
  foregår.
 • Besøkstider finner du på en tavle på sengeposten. Besøk utenom dette avtales med personalet.
 • Permisjoner avklares med behandlingsansvarlig lege.

Bibliotek

​Bibliotek på Radiumhospitalet

Pasientbiblioteket ligger i 9. etasje på Radiumhospitalet.

Du kan låne bøker, lydbøker og DVD. DVD-spiller låner du hos fritidsleder.

Åpningstider pasientbiblioteket:

Torsdag klokken 10 til 14.
Noen uker har vi åpent også tirsdag klokken 10 til 14. 

Ønsker du å låne dvd eller bøker utenom åpningstidene, kan du ta kontakt med personalet på posten din. 

Kontakt:
Telefon 22 93 51 40

Blomster og gaver

​Blomster på Radiumhospitalet

På grunn av fare for allergier er det dessverre ikke tillatt å gi blomster til inneliggende pasienter på Radiumhospitalet.

Foto, film, lydopptak og sosiale medier

På et sykehus befinner mange seg i en ekstra sårbar situasjon, og har krav på at deres privatliv blir respektert. Det er fort gjort å overse, men det kan befinne seg andre personer i nærheten som ikke ønsker å bli tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av.

Enten du er privatperson eller journalist, må du ha tillatelse til å ta bilde eller gjøre film- eller lydopptak ved sykehuset. Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.

Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Frisør

Frisør på Radiumhospitalet

Frisør og parykksalong finnes i 9. etasje på Radiumhospitalet. Du kan bestille time selv eller få personalet til å gjøre det for deg. Tilbudet gjelder både for inneliggende og polikliniske pasienter.
 
Frisørutgifter må du betale selv, men prisen er subsidiert av hospitalet. Utgifter til parykk eller hodeplagg dekkes av NAV.

Åpningstider:

mandag-torsdag klokken 10 - 16 (også mulighet for senere avtale).
Telefon: 22 93 44 00

Parykksalong for damer: man-fre klokken 09 - 16 
Telefon: 22 93 44 09

Se også www.parykksalongen.no

Fritidsleder

​Fritidsleder på Radiumhospitalet

Radiumhospitalet har en egen fritidsleder som har ansvaret for aktivitetstilbud både til voksne og til barn og ungdom på Radiumhospitalet.

Ukens aktivitetstilbud henges opp i vestibylen.

Alle påmeldinger til utflukter og kurs skjer ved å kontakte fritidsleders kontor ved hovedinngangen. 

Ring eventuelt sykehusets sentralbord 22 93 40 00 og spør etter fritidsleder. Legg igjen beskjed på telefonsvareren hvis du ikke får svar, så blir du ringt opp igjen.

Hotell

​Hotell på Radiumhospitalet 

Hotell Montebello er beregnet på pasienter som er selvhjulpne og som er til poliklinisk- og/eller dagbehandling ved Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet. Hotellet tilbyr også overnatting til pårørende.

Om hotellet

Hotell Montebello har 77 rom, enkelt- og dobbeltrom, familierom samt handicaprom. Alle rommene har bad med dusj, WC, hårføner, kjøleskap, internettilgang og TV. Rommene finnes i 6. og 7. etasje. Heis, døgnåpen resepsjon i 5 etasje, bagasjerom, møterom og restaurant med alle rettigheter. Vardesenteret ligger innenfor restauranten i 5 etasje. Parkeringshus i tilknytning til Radiumhospitalet.

OBS! Hotellet er stengt i påsken hvert år. I år stenger hotellet etter utsjekk klokken 12 den 23. mars og åpner igjen klokken 12 tirsdag 3. april.

Åpningstider restaurant

Mandag-Fredag
Frokost 07:00 - 09:00
Lunsj 11:30-13;00
Middag: 16:00-18:00
Kveldsmat: 19:30-20:30

Lørdag og søndag
Frokost 08:00-10:00
Lunsj 12:00-13:00
Middag: 16:00-18:00

Bestilling

Det er behandlende lege ved Radiumhospitalet som avgjør hvilke pasienter som får rekvisisjon for oppholdet på hotellene. Ledsagere til pasienter og andre gjester kan også bo på hotellet, så fremt det er ledig kapasitet. 

Kontakt resepsjon på Hotell Montebello

Ring 23 25 24 00
Telefaks: 23 25 24 05
montebello.hotell@medirest.no

Kontakt booking på Hotell Montebello

Ring 23 25 24 00
Telefaks: 23 25 24 05
booking.montebello@medirest.no

Pasientreiser
Du kan få dekket din pasientreise når du reiser til eller fra offentlig godkjent behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av reiseutgifter i forbindelse med pasientreiser.

Du kan ha rett på godtgjørelse for utgifter til mat og overnatting når du har vært på reise til eller fra behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av hotellopphold via Paisentreiser.

Internett og sosiale medier

​Internett på Radiumhospitalet

Vi har to stasjonære PC-er som pasienter og pårørende kan bruke. Disse står ved kiosken i 1.etg ved hovedinngangen. Hvis du ønsker å bruke PC-ene, får du låne nøkkel fra hovedresepsjonen.

Sosiale medier
Alle pasienter og pårørende har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vi ber om at du viser hensyn og ikke tar bilder, filmer eller omtaler andre i sosiale medier uten å spørre først.

Kafè og kiosk

​Kafè og kiosk på Radiumhospitalet

Du finner Narvesen kiosk i 1. etasje ved hovedinngangen i bygg A.

Åpningstider Narvesen på Radiumhospitalet:

Mandag-fredag klokken 07- 20:30
Lørdag klokken 10- 17
Søndag klokken 11:30- 17

Kontakt:

Telefon: 22 52 37 57 

Kantine og restaurant

Kantine og restaurant på Radiumhospitalet

På Radiumhospitalet kan pasienter, pårørende og andre besøkende få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider):​

Kantina i 9.etg, bygg D:
Mandag-fredag klokken 09-14
Lørdag-søndag stengt

Kantina i Forskningsbygget, bygg K:
Mandag-fredag klokken 09-13
Lørdag-søndag stengt

Restauranten på Radiumhospitalet hotell, bygg J:
Mandag til fredag
Frokost klokken 07-09
Lunsj klokken 11:30-13
Middag klokken 16:30-18:30
Kveldsmat klokken 19-20

Lørdag og søndag
Frokost klokken 07-10
Lunsj klokken 11:30-13
Middag klokken 16:30-18:30
Kveldsmat klokken 19-20

Telefon: 23 25 24 00

Restauranten er åpen også mellom hovedmåltidene. Da er det mulig å få kjøpt drikke og diverse småretter.

Kart over Radiumhospitalet

​Kart over Radiumhospitalet

Se kart i pdf  Se kart i Google Maps

Kollektivtrafikk til Radiumhospitalet

Kollektivtrafikk til Radiumhospitalet

Du kan benytte både buss, trikk og T-bane for å komme til Radiumhospitalet. Se www.ruter.no for rutetider.

Minibank

Minibank på Radiumhospitalet

På Radiumhospitalet finner du minibank ved inngang til poliklinikken ved hovedresepsjonen, bygg C.

Parkering

​Parkering på Radiumhospitalet

Det pågår byggearbeider på Radiumhospitalet, så det kan være litt vanskelig å finne frem på området. Området er skiltet, men det kan skje endringer fra en dag til en annen.

Det finnes noen få parkeringsplasser for besøkende utendørs i nærheten av hovedinngangen. Disse plassene kan brukes maks to timer om gangen.
I parkeringshuset på plan U4 og U5 har vi derimot godt med plass, og her kan du parkere så lenge du ønsker. Uteplassen ligger relativt nært hovedinngangen, mens det er noe lengre å gå fra parkeringshuset.


Adkomsttorg
Foran hovedinngangen er det en adkomstplass med mulighet for av- og påstigning. Her finnes det også reserverte plasser for forflytningshemmede. Andre har ikke lov til å parkere på adkomstplassen.


Parkeringshus P2
Vi anbefaler at besøkende og pasienter parkerer i parkeringshuset. Her står bilene tørt og trygt. Det er cirka 300 meter å gå fra parkeringshuset til hovedinngangen.
Parkeringshuset har plasser for besøkende på de to øverste (U3 og U4) av tre plan. Det finnes heis og trapp fra P-huset.


Uteparkering P12
P12 ligger midt i mellom p-huset og hovedinngangen. Den maksimale tillatte parkeringstiden på P12 er to timer. Denne parkeringsplassen kan brukes for kortere besøk på sykehuset. Det er kun mulig å forhåndsbetale, så her risikerer du at billetten løper ut hvis du blir forsinket.

 
Reserverte plasser for forflytningshemmede finnes
• på adkomstplassen foran hovedinngangen
• på P12 (uteparkering ved siden av korttidsplassene)
• i parkeringshuset plan U3
• ved ut/inngangen v Sykehushotellet


Foreldreparkering
Ledsagere til inneliggende pasienter som er under 18 år gamle, parkerer uten å betale avgift på uteplasser merket "reservert for ansatte" (i parkeringshuset). Parker bilen og ta kontakt med behandlende enhet for å få bekreftelse på innleggelsen. Husk å notere og ta med bilens registreringsnummer. Bekreftelsen skal deretter vises i resepsjonen ved hovedinngangen (som melder inn ditt registreringsnummer til resepsjonen på Rikshospitalet). Dermed er det ikke nødvendig at du legger parkeringsbillett synlig i vindusruten.


Priser og tider
Parkeringstid kan du kjøpe for 40 kroner per time (maksimal kostnad er 260 kroner i døgnet) på alle automater og alle p-hus med langtidsparkering. Ukeskort selges for 890 kroner på automatene i p-huset. Alle priser vil være skiltet ved automatene. EasyPark-kode: 3011
Unntak: Parkeringsplassen nærmest hovedinngangen (P12) har en maksimal parkeringstid på to timer, og ligger høyere i pris fordi den har begrenset med plass i umiddelbar nærhet til inngangen. Prisen er 52 kroner per time.  EasyPark-kode for P12: 3003
Gjelder alle dager og hele døgnet.


Kontakt
Generelle henvendelser:
parkering@oslo-universitetssykehus.no
Tlf: 23 02 70 00


Henvendelser om kontrollavgifter:
På selve kontrollsanksjonen fremkommer det hvordan man går frem for å klage eller få svar på spørsmål

Fra 1.1.2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.


Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen


Se kart over parkeringsplasser på Radiumhospitalet 

Radiumhospitalet grunnkart september.pdf

Postkasse

​Postkasse på Radiumhospitalet

Det er postkasse på Radiumhospitalet ved hovedinngangen, bygg A.

Røyking

​Oslo universitetssykehus er et røykfritt sykehus. Røyking må kun skje på anviste plasser

Røyking, alkohol og andre rusmidler

​Oslo universitetssykehus er et røykfritt sykehus. Røyking på Spesialsykehuset for epilepsi skal kun skje på anviste plasser. Dette gjelder også e-sigaretter. Det er ikke tillatt med alkohol eller andre rusmidler under oppholdet. Rusbruk medfører utskriving fra sykehuset.

Sykehusvert

​I 2015 gikk startskuddet for tjenesten Sykehusvert ved Oslo universitetssykehus. Pensjonister med røde vester er tilstede ved hovedinngangen på Ullevål, Aker (bygg 2) sykehus, Rikshospitalet og Radiumhospitalet. Deres oppgave er å hjelpe pasienter, pårørende og besøkende å finne fram på sykehuset.


Sykehusvertens oppgaver:
•Være synlige i miljøet og yte service til pasienter, pårørende og besøkende.
•Følge og vise vei til poliklinikker, sengeposter, radiologisk undersøkelse, blodgivning osv.
•Informere om andre tilbud ved sykehuset


Sykehusvertene stiller opp frivillig. De er pensjonister og de fleste er tidligere ansatte ved OUS. Alle har fått opplæring, slik at de har kunnskap om hvor enheter holder til i byggene.

Sykehusvertene kan selv avgjøre hvor ofte de vil bidra. De får gratis lunsj, parkering og mulighet til å delta på ulike sosiale arrangementer.

 
Ønsker du å bli sykehuservert på Radiumhospitalet og Aker?

Vi ønsker først og fremst å rekuttere de som er pensjonister med ledig tid på dagtid og ønsker å gjøre noe for andre.
Det kan være en fordel å ha jobbet ved OUS, men det er ingen nødvendighet.

For øyeblikket er det ikke behov for flere sykehusverter på Ullevål og Rikshospitalet.


Kontaktinformasjon

Ta kontakt med May Hemstad på tlfnr 480 27 736 eller e-post: sykehusvert@ous-hf.no

Tolk

Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.  

For mer informasjon om tolk:  Tolkesentralen

Trimrom

​Trimrom på Radiumhospitalet

Radiumhospitalet har to trimrom:

1. etasje i bygg F 

9. etasje i bygg A.

Åpningstider finner du på sengeposten.

Tro og livssyn - Kapell, prest og samtalepartnere

​Kapell på Radiumhospitalet

Radiumhospitalet har et kapell i bygg B U1

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten

Samtalepartnere fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten

​Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn

Ungdomsrommet

Ungdomsrommet på Radiumhospitalet

Her kan du henge med venner og slappe av, spille spill, se på TV eller film, og lage din egen mat. Tilbudet er hovedsaklig til ungdom under 25 år, men er også for ungdommer som er pårørende til pasienter.

Ungdomsrommet ligger i 9. etasje i A-bygget, med fantastisk utsikt over hele Oslo og Oslofjorden. 

Nøkkel til ungdomsrommet fås ved henvendelse på sengepost A8.

Utsalg av brystpoteser mm

​Utsalg av brystproteser og andre produkter til brystopererte i bygg A.

Verdisaker

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.

Fant du det du lette etter?