We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Blodprøve hos barn

Ved blodprøve tapper vi litt blod fra barnet og undersøker det. Vi analyserer blodet for å få et bilde av hva som skjer i kroppen. Det kan vi se ved å studere antallet blodceller og sammensetninger av ulike biokjemiske stoffer. En blodprøve blir tatt for å finne normale eller sykelige forhold i kroppen. Vi kan også bruke blodprøven til å se om barnet har fått i seg legemidler eller giftstoffer.

Blodprøveglass på blå bakgrunn

 

Vi har flinke og erfarne prøvetakere med gode prosedyrer for blodprøvetaking på barn. Sammen med oss kan du være med på å gjøre opplevelsen av blodprøve så god som mulig for ditt barn. At barnet får en god opplevelse med blodprøvetaking, har også betydning for barnets fremtidige møter med helsetjenesten.

Forberedelse er viktig

Den viktigste jobben du som pårørende kan gjøre er å være godt forberedt selv, forberede barnet og være en god støtte under selve prøvetakingen. På denne siden finnes nyttig informasjon og verktøy som du kan bruke til forberedelse.

Fire enkle trinn for å forberede blodprøvetaking:

  • Sett av god tid, gjerne en time, til hele besøket på sykehuset.
  • Forbered barnet ved å fortelle hva som skal skje med nøytrale ord, se under hvordan du kan gjøre det.
  • Vurder å bruke lokal smertelindring i albuegropen hvor blodprøven tas. Lokal smertelindring finnes som bedøvelseskrem eller -plaster og dere kjøper det selv på apoteket.
  • Hvis du selv er redd for å ta blodprøver, kan det være lurt at noen andre følger barnet. Barnet vil merke om du er redd eller stresset, og kan dermed bli redd selv.

 

Blodprøver hjelper legen med å finne ut hvordan kroppen har det. Det finnes små “sladrehanker” i blodet, som forteller hva som skjer i kroppen. 

Blodprøver kan vi lage enten i fingeren eller i armen - det velger prøvetakeren. Prøvetakeren er en person som er veldig dyktig på å lage blodprøver. Når du har laget en blodprøve, kan blodet undersøkes i et laboratorium for å finne sladrehankene. 

Blodprøver kan vise om du er frisk eller om du har behov for hjelp til å bli frisk.

Blodprøver blir laget ved laboratoriet på sykehuset. Der er det mange dyktige blodprøvetakere som er eksperter på å både ta og analysere blodprøver. Her kan dere komme for drop-in blodprøve, så lenge dere har en henvisning (rekvisisjon) fra lege.

Ventetiden kan variere, så det er lurt å beregne god tid. Ventetiden kan benyttes til å forberede barnet på prøvetakingen. Les mer på denne siden om tips til forberedelse. 

Når dere kommer til prøvetakingsrommet, skal barnet få sitte på en spesiell stol. Enten alene eller på fanget til pårørende. Vi vil foreslå hva som passer best. Dere blir bedt om å oppgi fullt navn og fødselsnummer. Prøvetaker fester en strikk rundt armen for å kunne se blodårene. Strikken heter stase og må strammes litt (stasen løsnes i det blodet kommer i prøverøret). 

Før prøvetakingen vasker vi område på armen med en spritserviett. Deretter bruker vi en liten nål som heter butterfly for å lage et lite stikk på armen. Blodet går inn i nålen, gjennom en slange og inn i prøverøret. Noen ganger er det ett prøverør som skal fylles, og andre ganger flere. Barnet sin oppgave er å holde armen helt i ro – du som pårørende kan hjelpe med å støtte barnet. Når blodprøven er ferdig tas nålen ut og barnet får en bomullsdott på armen. Så er det tid for premie!

Under kan du se en video om hvordan blodprøvetaking foregår.
 

Før

Oslo universitetssykehus

Forbered barnet på blodprøvetaking

Barn som er godt forberedt, blir mindre engstelig og stresset. Ved å gi informasjon tilpasset alderen kan barn oppleve trygghet og mestring når de kommer til blodprøvetaking.

For barn fra rundt ett til fem år kan det å lese en barnebok eller se en film med fortelling om blodprøve være en god måte å forberede barnet.

For barn fra seks år og oppover, som kjenner til “å hoppe paradis”, kan det være en leken måte å forklare hvordan blodprøvetaking foregår. Dere kan «hoppe» dere igjennom stegene sammen.

  1. Reise til sykehuset og ta på bedøvelseskrem/plaster
  2. Innsjekk og kø-system
  3. Vente på venterom (forberede seg og leke). Ta av bedøvelseskrem/plaster
  4. Gå til prøvetakingsrom - oppgi fullt navn og fødselsnummer til prøvetaker
  5. Sitte i stol. Vaske arm. Strikk rundt armen
  6. Nål føres inn - holde armen i ro - små rør fylles
  7. Fjerne nål og ta på plaster
  8. Ferdig! Få premie
  9. Reise hjem og vente på resultatet
Text

Ved forberedelser til blodprøve kan dere være oppmerksomme på hvordan dere snakker om blodprøver.

  • Snakk hjemme om hvordan en blodprøve tas. Svar på barnet spørsmål, og vær ærlig. 
  • Bruk gjerne oppmuntrende og nøytrale ord – se denne tabellen (lenke) for gode tips til hva man kan si.
  • Si gjerne «å lage en blodprøve» i stede for «å ta en blodprøve»
  • Hvis du selv er usikker og redd, så kan følelsene smitte over på barnet. Unngå for eksempel å si «Jeg liker heller ikke blodprøver».
  • Fortell barnet at det er viktig å ta blodprøven, at barnet gjør en viktig jobb for kroppen sin.

Les mer om forberedelser og hvordan du snakker med barn (helse-bergen.no)

Arm med emla-plaster

 

Det kan være lurt å snakke om hvem som skal gjøre hva under prøvetakingen. For eksempel om barnet skal sitte på fanget eller holdes i hånden. Dere kan også bli enige om hva du som pårørende skal gjøre, for eksempel holde barnet i hånden og gi ros. Prøvetakerens jobb er å støtte armen og lage blodprøven. Barnet sin oppgave er å sitte helt i ro under prøvetakingen.

Lek kan brukes til forberedelse (og til å bearbeide), siden lek hjelper barnet med å uttrykke og håndtere følelser. Øv dere gjerne til blodprøven ved å leke. For små barn kan det å lese en fortelling om et barn som tar en blodprøve være en god måte å forberede seg på.

Det kan være en fordel å bruke smertelindring som bedøvelseskrem eller -plaster. Det fås kjøpt på apoteket og skal plasseres i albuegropen på området hvor blodprøven skal tas. Det er ønskelig at bedøvelseskrem/-plaster benyttes på begge armer. Kremen/plasteret må sitte på i omtrent 1 time før det virker, og må tas av senest 15 minutter før blodprøven skal tas. Noen synes det kan være litt ubehagelig å ta av plasteret, så et alternativ til det er å bruke krem med et limfritt plaster eller lignende. Kremen/plasteret bedøver huden og reduserer smerten forbundet med prøvetakingen. 



 

Bruk gjerne oppmuntrende og nøytrale ord – se denne tabellen for gode tips til hva du kan si.

Under

De møter éin bioingeniør eller helsesekretær som skal ta blodprøva. Av og til kan det vere to personar – ein som støttar armen og ein som tek blodprøva. Ha det fulle namnet og fødselsnummeret til barnet klart, dette må de gi til prøvetakar. Hugs at de må ha ein rekvisisjon frå lege for å ta blodprøva. Rekvisisjonen kan vere på papir eller bestilt elektronisk.

Fortel gjerne prøvetakar om de har nokre tidlegare opplevingar med blodprøvetaking.

Små barn vil gjerne sitje på fanget, medan eldre barn gjerne vil sitje i stolen og heller halde pårørande i handa. Fysisk kontakt gir meir tryggleik. Prøvetakar vil føreslå kva som passar best. Nokre barn vil gjerne sjå på blodprøvetakinga, medan andre gjerne vil sjå vekk eller på noko anna.

Ha tillit til at ditt barn kan klare det saman med deg. Unngå å fokusere på at det skal skje noko farleg – anerkjenn heller kjenslene til barnet ved å til dømes seie «Eg ser at du er redd, men eg er med deg og vi skal klare det saman». Ver merksam på ditt eige kroppsspråk, då barnet vil sjå på deg og vurdere situasjonen.

Dersom barnet ditt kjenner seg utrygg i situasjonen kan det hjelpe å flytte merksemda over på noko anna – til dømes ved å syngje ein song eller sjå ein teiknefilm på mobilen. Å bruke avleiing er veldig effektivt. Dersom det ikkje lykkast med å få teke blodprøve, kan det vere lurt å ta ein pause. Ein pause kan innebere at barnet og pårørande går seg ein runde og snakkar saman, eller at barnet og pårørande blir samde om å komme tilbake ein annan dag. Fokuser uansett på det positive, og kva de har klart å meistre.

Mor og sønn som sitter på et venterom på sykehuset

 

Etter

Ros barnet ditt for å ha gjort en god jobb for kroppen sin. Hvis ditt barn har behov for det, så kan dere snakke om opplevelsen. For små barn kan det å leke igjennom opplevelsen etterpå være en god måte å bearbeide hva som har skjedd.

Å gi en belønning for en vel utført jobb er ofte en god ting, for eksempel å gjøre noe gøy sammen, eller noe annet kjekt. Det kan også hjelpe på som motivasjon for å gjennomføre selve blodprøven.

Ha alltid fokus på mestring – hva dere har klart å gjøre – uavhengig av om prøvetaking ble gjennomført eller ikke.

Noen barn kan lure på hva som skjer i kroppen når blodet er tatt ut. Da kan det være lurt å fortelle at kroppen er smart, at den lager nytt blod igjen.

Resultatet får du som pårørende – via Helsenorge eller fastlegen.

Gutt som velger en leke på et bord.

Kontakt

  • Kontakt Avdeling for medisinsk biokjemi

    Oppmøtested

    Se oppmøtested og åpningstider for blodprøvetaking nedenfor under 'Informasjon til pasienter'
    Radiation Hospital

    Radiumhospitalet

    Ullernchausseen 70

    0379 Oslo

    Aerial view of Rikshospitalet in winter

    Rikshospitalet

    Sognsvannsveien 20

    0372 Oslo

    Main entrance at Ullevål in sunny weather

    Ullevål sykehus

    Kirkeveien 166

    0450 Oslo

    Aker hospital main entrance

    Aker sykehus

    Trondheimsveien 235

    0586 Oslo

    Transport

    Kollektivtrafikk til Aker sykehus

    Buss nr. 31 går fra Fornebu via Jernbanetorget til Aker sykehus.

    T-banelinje 5 stopper på Sinsen T. Derfra bør du nå ta buss 31 videre ett stopp. Det er mulig å gå gangveien fra Sinsenkrysset i Trondheimsveien som er midlertidig lagt i gangtunnel under byggingen av nye Aker sykehus.

    For rutetider se ruter.no.

    ​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

    Det går både buss og trikk til Rikshospitalet, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset og på Ring 3. Fra og med 16. september 2024 stenges endeholdeplassen på Rikshospitalet. Les mer her: Trikkeholdeplassen ved Rikshospitalet stenges.

    Se ruter.no for ruteinformasjon.

    For rutetider se ruter.no eller ring 177.

     

     

    ​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

    Se ruter.no for ruteinformasjon.

    Du kan benytte både buss, trikk og T-bane for å komme til Radiumhospitalet. 

    Se ruter.no for rutetider.

    Fra 31. oktober 2022

    Flybuss Rute FB3A trafikkerer ruten Oslo lufthavn–Økern–Radiumhospitalet–Røa–Lommedalen/Bekkestua (stoppestedet heter Radiumhospitalet)

    Se flybussen.no for rutetider og billettbestilling​

    Praktisk informasjon

    ​Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) er en forskningstung klinikk, med flere internasjonalt anerkjente forskningsmiljø i tett samarbeid med Universitetet i Oslo. De 63 forskningsgruppene er fordelt på klinikkens 7 avdelinger, og har ansvaret for 6 av de regionale kjernefasilitetene for forskning. Her finner du oversikt over alle forskninggruppene i klinikken.

  • Kontakt Barne- og ungdomsklinikken

    Oppmøtested

    Ullevål sykehus: Kirkeveien 166, bygg 9

    Rkshospitalet: Songsvannsveien 20, hovedinngang

    Klinikkstab: Forskningsveien 2a

    Aerial view of Rikshospitalet in winter

    Rikshospitalet

    Sognsvannsveien 20

    0372 Oslo

    Entrance at the Childrens' Centre (building 9) at Ullevål Hospital

    Ullevål sykehus Bygg 9

    Kirkeveien 166

    0450 Oslo

    A building with glass windows

    Forskningsveien 2A

    Forskningsveien 2A

    0373 Oslo

    Transport

    ​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

    Det går både buss og trikk til Rikshospitalet, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset og på Ring 3. Fra og med 16. september 2024 stenges endeholdeplassen på Rikshospitalet. Les mer her: Trikkeholdeplassen ved Rikshospitalet stenges.

    Se ruter.no for ruteinformasjon.

    For rutetider se ruter.no eller ring 177.

     

     

    ​Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset.

    Se ruter.no for ruteinformasjon.

    Praktisk informasjon

    ​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

    Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

    Les mer om tolk og Tolkesentralen.

    Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

    Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

    Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

    Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

    Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

    Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

    Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.

  • Kontakt Barnemedisinsk poliklinikk og dagseksjon US

    Oppmøtested

    Ullevål sykehus: Barnesenteret, Bygg 9.

    Main entrance at Ullevål in sunny weather

    Ullevål sykehus

    Kirkeveien 166

    0450 Oslo

    Entrance at the Childrens' Centre (building 9) at Ullevål Hospital

    Ullevål sykehus Bygg 9

    Kirkeveien 166

    0450 Oslo