Undersøkelse, Videofluoroskopi
Videofluoroskopi av barn
Svelgfilming (videofluoroskopi) er en røntgenundersøkelse av svelgefunksjon. Ved undersøkelsen får barnet mat‐ og drikkevarer (med ulike konsistenser) han/hun vanligvis spiser og drikker, tilsatt røntgenkontrast. Kontrast finnes både i tynt- og tyktflytende form, og som pulver og pastè. Svelgprosessen filmes med røntgen. Undersøkelsen utføres for å avklare om det foreligger svelgevansker, og i hvilken grad. Det er spesielt viktig å avklare om det er risiko for feilsvelging til luftrøret (aspirasjon).
Før
Det er svært viktig at barnet er sultent når undersøkelsen starter. Små barn i alderen 0–3 år bør være fastende 3 timer før undersøkelsen. Barn over 3 år kan være fastende 3–4 timer. Ta med mat/drikke som barnet liker, og egnet flaske, tutekopp, kopp og skjeer. Det er en stor fordel om barnet er kjent med drikke‐ og spiseredskapene.
Under
Undersøkinga blir gjennomført på barneradiologisk avdeling. Alle personar inne på røntgen har på blyfrakkar, unnatatte barnet. Logoped samarbeider med radiolog og radiograf.
Radiografen førebur mykje av det praktiske rundt undersøkinga, og blandar mat/drikke med kontrast i samarbeid med logopeden. Radiologen utfører og kontrollerer sjølve undersøkinga. Undersøkinga blir tatt opp på film.
Barnet blir undersøkt sittande i «tumble form stol», vanleg stol eller eigen rullestol. Små babyar blir undersøkte tilbakelent (halvt liggande), større barn i ein meir oppreist posisjon.
Foreldre, logoped eller radiograf gir barnet mat. Vanlegvis startar vi med å tilby barnet tyntflytande drikke frå flaske, tutekopp eller kopp. Deretter går vi vidare med tjukkare konsistensar avhengig av kva resultatet viser. De får fortløpande instruksjonar om korleis vi går frami undersøkingssituasjonen.
Barnet treng ikkje sonde gjennom nasen ved denne undersøkinga.
Gjer det vondt?
Sjølve undersøkinga gjer ikkje vondt. Nokon synest at røntgenkontrasten smaker vondt. Det er viktig at foreldra og fagpersonane oppmuntrar barnet til å drikke/ete, og unngår å gi negative kommentarar om smaken.
Kor lenge varer undersøkinga?
Radiologen styrer kor mykje gjennomlysing/eksponering som er nødvendig. Sjølve undersøkinga tar kort tid da det er ei tidsavgrensa undersøking i forhold til stråling. Det må bereknast god tid til førebuingar, for eksempel finne fram til ei god sittestilling, tilsetting av kontrast i mat/ drikke og gi instruksjonar til foreldre og barn. Totalt bruker vi cirka 30 minutt på røntgenlaben, inkludert førebuingar før undersøkinga og ventetid etter at undersøkinga er gjennomført.
Etter
Etter at videofluoroskopien er utført, venter barn og foreldre på venterommet mens radiologen og logopeden gjennomgår undersøkelsen/bildene sammen.
Når får jeg resultatet?
Resultatet av undersøkelsen får dere vanligvis samme dag som undersøkelsen gjennomføres. De fleste får resultatet umiddelbart etter undersøkelsen og/eller informeres underveis i selve undersøkelsen. Noen ganger tar det mer tid å gjennomgå undersøkelsen, og noen ganger må vi drøfte funn med andre fagpersoner før dere informeres om resultatet.
Foreldre/barn vil få beskjed dersom dette er aktuelt. Siden videofluoroskopien tas opp, kan opptaket bli gjennomgått sammen med foreldrene senere samme dag, hvis dette er nødvendig og/eller ønskelig. Ved normale funn er det vanligvis ikke behov for dette.
Vær oppmerksom
De fleste gjennomgår undersøkelsen uproblematisk, uten etterfølgende bivirkninger eller komplikasjoner. I svært få tilfeller kan noen barn reagere på kontrasten med påfølgende løs avføring eller oppkast. Ta gjerne kontakt med røntgenavdelingen ved spørsmål.