Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Om NAPP
Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri skal bygge opp og spre kompetanse på utredning og behandling av mennesker med alvorlig personlighetsforstyrrelse.
Tjenesten retter seg i første rekke mot spesialisthelsetjenesten og helsepersonell som jobber med disse pasientene, men også mot brukere, pårørende og befolkningen forøvrig
NAPP har som mål å bygge opp faglige nettverk i alle helseregioner, slik at disse på sikt kan videreføre arbeidet regionalt. Kvalitetslaboratoriet for psykoterapi driver veiledning i MBT og er en del av NAPP.
Nasjonale kompetansetjenester skal sette mål for sine tjenester, og NAPP har definert følgende utviklingsområder:
Systematisk utredning av personlighetsforstyrrelse gjennom bruk av SCID-5-PF samt formidling av oppdatert kunnskap om differensialdiagnostikk mot psykose, bipolare lidelser, ADHD og autismespekterlidelser. SCID-5-PF kursene har vært målrettet mot regioner og helseforetak og spesielt DPS-er. NAPP har holdt kurs i differensialdiagnostikk i alle helseregioner. De senere årene er
mye av differensialdiagnostikken blitt integrert i SCID-5-PF kursene. Disse
kursene ble fra 2021 digitalisert
Det anbefales å etablere spesialiserte team på hvert enkelt DPS. NAPP har utarbeidet undervisningsopplegg om hva som virker i behandling av alvorlig personlighetsforstyrrelse, med hovedvekt på emosjonelt ustabil PF og unnvikende PF. Man underviser og gir veiledning om hvordan man kan forstå og behandle disse pasientgruppene, som setter store krav til relasjonsforståelse, spesielt om hva som skjer i forholdet mellom behandler og pasient. Seminaret «Generalistmodell for behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse» og «Forståelse og behandling av unnvikende PF» er et ledd i denne planen. Foreløpig er det ikke generert nok kunnskap om hva som er god nok behandling av unnvikende PF. Kurset gir oppdatert forståelse om unnvikende personlighetsforstyrrelse basert på kliniske erfaringer og resultater fra ulike behandlingsstudier. Det finnes nå et nettverk for forskning på Unnvikende PF i Norge som NAPP er med å organisere. Også for antisosial PF arbeides det for å utvikle behandlingsprogrammer både internasjonalt og i Norge.
Det
er et mål at barn og ungdommer med vedvarende tegn på utvikling av emosjonelt
ustabil PF skal bli fanget opp, utredet og tilbudt evidensbaserte
behandlingstilnærminger. Både diagnostikk og behandling viser i ulike studier samme
grad av pålitelighet og effekt som hos voksne. NAPP har utarbeidet en
utredningspakke tilpasset aldersgruppen som finnes på nettsiden vår under utredningsverktøy.
NAPP har de siste årene arrangert flere digitale fagdager om PF hos barn og
unge, spesielt for barne- og ungdomspsykiatrien. Nylig har vi også oversatt et
nytt selvutfyllings verktøy som måler grad av personlighetsproblemer hos ungdom
i alderen 12-18 år (LoPF-Q 12-18) Dette skal nå prøves ut i Norge, og vil
legges ut på nettsiden vår når denne kvalitetssikringen er gjort.
Du er nå på NAPP sin egen nettside hvor det gis generell informasjon, informasjon om undervisningstilbud og hvor det legges ut undervisningsmateriale som er relevant for spesialisthelsetjenesten. Her skal man finne oppdatert nasjonal og internasjonal kunnskap om behandling av personlighetsforstyrrelser for alle ledd i helsetjenesten, inkludert pasienter og pårørende. NAPP gir også regelmessig ut nyhetsbrev som man kan abonnere på. Disse legges også ut på nettsiden. NAPP har også utviklet tekster som er publisert på HelseNorge.no om PF.
Vi er opptatt av å forstå, inkludere og formidle livserfaringene til mennesker med personlighetsforstyrrelser i virksomheten vår.
NAPP hadde en nasjonal brukergruppe, Ekspertrådet, frem til desember 2023. Ekspertrådet spilte en nøkkelrolle i å fremme brukerstemmen i en tid da det å leve med med å leve med personlighetsforstyrrelse fikk lite oppmerksom. NAPP har bidratt til opprettelsen av Personlighetsalliansen og vil fortsette å samarbeide med denne organisasjonen for å fremme bruker- og pårørendeperspektivet.
NAPP
har fått gjennomslag for sin søknad om å få utarbeidet nasjonale retningslinjer
for utredning og behandling av personlighetsforstyrrelser i Norge.
Helsedirektoratet har nå satt i gang arbeidet og samarbeider nært med NAPP i
dette. NAPP har gjennom sin virksomhet erfart at dette er etterlengtet i
fagmiljøene, og ofte er nødvendig for at helseledere skal prioritere innføring
av slike behandlingsprogram i tider med knapp økonomi.
NAPP
er godt representert i Forskningsgruppen for personlighetspsykiatri ved UiO/OUS,
og deltar i en rekke forskningsprosjekter. Spesielt er NAPP involvert i det
store multisenterprosjektet om den «Alternative modellen for
personlighetsforstyrrelser», AMPD i DSM-5 – NorAMP prosjektet. Dette prosjektet
undersøker hvordan en dimensjonal diagnostikk fungerer. Prosjektet holder nå på
med 7 års etterundersøkelse av disse pasientene.
Ingeborg Ulltveit-Moe Eikenæs er psykiater, forsker og leder av Nasjonal Kompetansetjeneste for Personlighetspsykiatri. Hun har i en årrekke arbeidet i kombinasjonen av forskning og klinisk pasientarbeid innenfor Personlighetspsykiatri.
I 2016 tok hun doktorgrad på forskjeller og likheter mellom Sosial fobi og Unnvikende personlighetsforstyrrelse når det gjelder deres lidelse, psykososial funksjon, personlighetsfungering, samt barndomserfaringer og voksen tilknytning.
I sitt arbeid i NAPP har Ingeborg vært spesielt opptatt av å sette fokus på personlighetsforstyrrelser der vi mangler kunnskap og evidensbasert behandling; Unnvikende PF, Antisosial PF og Narsissistisk PF. I særlig grad har hun fokusert på at ungdom med alvorlige personlighetsproblemer skal få tidlig hjelp.
Ingeborg har arbeidet intensivt for å få Helsedirektoratet til å etablere nasjonale retningslinjer for utredning og behandling av PF i Norge. Nå har Helsedirektoratet satt i gang dette arbeidet i samarbeid med NAPP.
I 2021 kom hun med boken «Å ønske, men ikke våge» om unnvikende personlighetsproblemer», sammen med professor Theresa Wilberg.
Eivind Normann-Eide
Psykologspesialist
Eivind Normann-Eide er ansatt 50 prosent ved Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP) og 50 prosent i Personlighetspoliklinikken ved Seksjon for personlighetspsykiatri. Han er også tilknyttet seksjonens forskningsgruppe, og han har forsket på affektbevissthet og sosial kognisjon hos personer med personlighetsforstyrrelser. Normann-Eide har videreutdanning i gruppeanalyse og mentalisering
Kjetil Bremer
Psykologspesialist
Kjetil Bremer er utdannet psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi og har fordypning i korttids psykodynamisk psykoterapi (ISTDP) og mentaliseringsbasert terapi (MBT), både for individual- og gruppeterapi. Han har hovedsakelig jobbet med emosjonelt ustabil og unnvikende problematikk.
Kjetil er engasjert og nysgjerrig på fagutvikling og bidrar aktivt i flere forskningsprosjekter. Han har stor interesse for fagformidling og underviser om terapeututvikling, samt utredning og behandling av personlighetsproblemer. Bremer er også initativtaker og programleder for NAPPs podcast, Personlighetsmysteriet. Kjetil har for tiden permisjon for å skrive bok og starte i en PhD stilling med fokus på behandling av personlighetsforstyrrelse.
Andreas Ekberg
Psykologspesialist
Andreas Ekberg er ansatt 60% ved Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP) som leder av Kvalitetslaboratorium for psykoterapi og 40% i Personlighetspoliklinikken ved Seksjon for personlighetspsykiatri. Ekberg har videreutdanning fra Institutt for Gruppeanalyse, Institutt for Psykoterapi og Institutt for Mentalisering og har under mange år jobbet med gruppeterapi og individualterapi for personer med personlighetsforstyrrelser i psykisk helsevern. Gjennom arbeidet i NAPP ønsker han å bidra til å kvalitetssikre og utvikle terapeutkompetansen når det gjelder psykoterapeutisk behandling for de med personlighetsproblematikk i Norge
Line B. Decker
Psykolog
Line B. Decker er ansatt 50% ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Personlighetspsykiatri (NAPP) og arbeider ellers som forsker i klinisk psykologi ved Yale University og Universitetet I Barcelona. Hun er også tilknyttet Kvalitetslaboratorium for Psykoterapi og forskningsgruppe for personlighetspsykiatri ved OUS. Line spesialiserer seg i barne- og ungdomspsykologi og er spesielt opptatt av at barn, ungdom og foreldre får riktig hjelp til riktig tid. Hun er sertifisert behandler og veileder i mentaliseringsbasert terapi for barn (MBT-C) og for ungdom (MBT-A) og underviser i Norsk Psykolog Forenings spesialistutdanning. Line skriver artikler og bøker om behandling som retter seg mot barn, ungdom og foreldre som strever med sin personlighetsfungering.
Åse-Line Baltzersen
Kommunikasjonsrådgiver
Åse-Line Baltzersen er ansatt som kommunikasjonsrådgiver. Hun har en master i tverrfaglig helseforskning og bachelor i PR og markedskommunikasjon fra Handelshøyskolen BI. Mastergradsprosjektet handlet om erfaringer med implementering av mentaliseringsbasert terapi for ungdom med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Åse-Line brenner for god og likeverdig behandling av mennesker med personlighetsforstyrrelse – og for at dette skal være uavhengig av postnummer. Et personlig engasjement med utspring fra egen tilfriskning fra personlighetsforstyrrelse. Baltzersen er også styremedlem i ISSPD (International Society for the Study of Personality Disorders), der hun er leder en internasjonal sub-komité for levd erfaring. De siste ti årene har hun hovedsakelig jobbet med formidling, nettsidebygging og digital markedsføring.
Vi vil gjerne takke de som har vært med oss i referansegruppen som har bidratt helt siden oppstarten i 2012. Grunnet omorganisering av tjenesten ble denne lagt ned i desember 2023. Du lese mer om omorganiseringen her.
Vi har for tiden lav kapasitet, blant annet på grunn av arbeid med omorganisering og utviling av nasjonal retningslinje for personlighetsforstyrrelser.
Du kan sende oss e-post til napp@ous-hf.no med dine spørsmål. Vi har for tiden dessverre ikke kapasitet til å følge opp telefonhenvendelser og ber deg derfor sende oss en e-post.
Det kan ta over 14-dager før du mottar svar, men vi svarer deg så raskt vi kan.
Fagdager, kurs og arrangementer
Felles fokus i det uoversiktlige: Personlighetsfokusert ivaretakelse av ungdom med alvorlige og sammensatte vansker
Nettverk for Personlighetsforstyrrelser (tidligere DagbehandlingsNettverk), er et klinisk forskningssamarbeid mellom behandlingsenheter eller team som driver behandlingsprogram for pasienter med personlighetsforstyrrelser.
Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP)
Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri skal bygge opp og spre kompetanse på utredning og behandling av mennesker med alvorlig personlighetsforstyrrelse.
Tjenesten retter seg i første rekke mot spesialisthelsetjenesten og helsepersonell som jobber med disse pasientene, men også mot brukere og befolkningen.