Arvid N. Kildahl.
Fordi mange med autisme og utviklingshemming kan ha vansker med å fortelle hva de har opplevd, valgte vi å fokusere på to potensielt traumatiske hendelser som andre sannsynligvis ville være klar over: Dødsfall i nærmeste familie og alvorlig sykdom eller skade hos nærperson. I studien ble det undersøkt om det var sammenheng mellom å ha opplevd disse hendelsene og symptomer rapportert på to utredningsinstrumenter som ofte benyttes i denne gruppa: Aberrant Behavior Checklist (ABC) or Psychopathology in Autism Checklist (PAC). Det ble også undersøkt om disse sammenhengene ble påvirket av å kontrollere for omfanget av autismesymptomer, grad av utviklingshemming og fungering når det gjaldt verbalt språk. 171 voksne personer med autisme og utviklingshemming var med i studien.
Utslag på irritabilitet og hyperaktivitet
Studien fant sammenhenger mellom den ene av disse hendelsene og skårer på to av skalaene på ABC, et instrument som vanligvis blir benyttet til å utrede «utfordrende» atferd. Dette funnet er i tråd med andre funn fra andre studier som har undersøkt sammenhengene mellom traumer og «utfordrende» atferd. Skalaene det gjaldt var de som måler «irritabilitet» og «hyperaktivitet». Både irritabilitet og uro/rastløshet er tidligere beskrevet å være blant de enklest observerbare symptomene på post-traumatisk stresslidelse (PTSD) hos voksne med autisme og utviklingshemming. Funnene i den aktuelle studien var imidlertid ikke robuste, og må tolkes først og fremst som et utgangspunkt for videre forskning. De tyder likevel på at verktøy for å fange opp «utfordrende» atferd muligens i større grad vil kunne fange opp traumerelaterte plager hos voksne med autisme og utviklingshemming, enn verktøy som er rettet mot kartlegging av psykisk helse.
Individuelt tilpasset utredning
Mange av sammenhengene mellom potensielt traumatiske hendelser og symptomer først ble synlige når man kontrollerte for autismesymptomer, grad av utviklingshemming og verbalt språk. Dette understreker behovet for individuelt tilpassede utredninger av traumerelaterte plager i denne gruppa, der både tidligere og aktuelle autismesymptomer, grad av utviklingshemming, og språklig funksjonsnivå tas høyde for.
Data fra AUP-studien
Studien benyttet data fra AUP-studien (Autisme, utviklingshemming, psykisk lidelse) som er et samarbeidsprosjekt mellom åtte ulike enheter i Norge som gir psykiske helsetjenester til gruppen. Prosjektet styres av PhD/psykologspesialist Sissel Berge Helverschou ved NevSom – Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier, Oslo universitetssykehus.
Inngår i doktorgrad
Artikkelen er publisert i Research in Developmental Disabilities og inngår i PhD-prosjektet til psykologspesialist Arvid Nikolai Kildahl, som er tilknyttet Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme og NevSom – Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier, begge Oslo universitetssykehus. Han har skrevet artikkelen sammen med sine veiledere Sissel Berge Helverschou, NevSom og Hanne Weie Oddli, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.
Les mer om tidligere publikasjoner fra Kildahls ph.d.-prosjekt
Les mer om PAC og ABC her
Om verktoy for identifisering av psykiske vansker hos personer med autisme og psykisk utviklingshemming Til NevSoms forside