Nasjonale faglige retningslinjer for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser beskriver og anbefaler flere kartleggingsverktøy til bruk i utredning av mulig psykoselidelse: Utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser – Nasjonal faglig retningslinje (fullversjon).pdf (helsedirektoratet.no). Flere anbefalinger er endret, da det er avdekket manglende distribusjonsrett eller at det finnes nyere versjoner av noen av verktøyene. Du kan lese mer om begrunnelsene for endringene her: Endringer i anbefalinger om kartleggingsverktøy i normerende produkter på rus- og psykisk helsefeltet - Helsedirektoratet
I tillegg er det en pågående diskusjon om bruk av «Positive and Negative Syndrome Scale» (PANSS) og tilhørende strukturert intervju (SCI-PANSS) i Norge på grunn av mulige endringer i distribusjonsrett. TIPS Sør-Øst vil inntil dette er avklart fortsatt holde kurs i bruk av PANSS.
SCI-PANSS
PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale) ble utviklet av Kay, Opler & Fiszbein (1987). Kay videreutviklet dette til den strukturerte intervju-versjonen SCI-PANSS (1991) .
Copyright: forfatterne og Multi-Health Systems, Inc. SCI-PANSS er oversatt til norsk av Bentsen, Notland og Munkvold i samarbeid med forfattere/rettighetsinnehavere. Lisens til å kopiere den norske oversettelsen av PANSS/SCI-PANSS selges av Multi-Health Systems Inc.
BPRS – Brief Psychiatric Rating Scale
Vurdering av positive og almenne symptomer (ikke negative). Er fritt tilgjengelig på Helsebiblioteket.no.
SCID-I – Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders
Utviklet av First, Spitzer, Gibbon og Williams (1996). Rettighetene innehas av American Psychiatric Press (American Psychiatric Association – APA). Norsk versjon til forskningsformål utført i regi av Senter for klinisk psykologisk forskning, Psykologisk institutt, UiO (1996). Oversettelsen er utført i et samarbeid mellom Eric Vogel, Patric Vogel, Iben Kardel, Jon Monsen og Svein Torgersen. Distribusjon og salg av oversettelsen er ikke godkjent til vanlig klinisk bruk. Distribusjon er godkjent til forskningsformål.
M.I.N.I. – Mini Internasjonalt Nevropsykiatrisk Intervju
Utviklet av Sheehan og Lecrubier et al. (1998). Første versjon i 1994. Copyright: Sheehan & Lecrubier. Oversatt til norsk av Leiknes, Leganger, Malt EA og Malt U etter tillatelse fra forfattere/rettighetsinnehavere. Den oversatte versjonen er tilgjengelig på Helsebiblioteket.no .
Kiddie–SADS-PL 2009
Utgiver: Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) 2009. [Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia – Present Life Version 2009].
Innholdsbeskrivelse:
Kiddie–SADS-PL 2009, ”Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia – Present Life Version 2009” er et bredt semistrukturert DSM – IV intervju som dekker de fleste psykiske lidelser hos barn og unge. Intervjuet avspeiler en fenomenologisk tenkning rundt problemer barn og unge kan ha. Det består av en screeningdel og underhefter for ulike problemområder. Ved å bruke intervjuet lærer man å strukturere samtalen, man trenes i differensial diagnostikk og i å forstå komorbiditet. Oversatt av Anne Mari Sund. Beskrivelse av Kiddie-SADS-PL 2009. Tilgjengelig på Helsebiblioteket.no.
SCID-II Protocol – Structured Clinical Interview for Personality Disorde rs - DSM-IV (SCID 2 )
Norsk oversettelse (mai 1995): Svein Friis, Odd E. Havik, Jon Monsen, Svenn Torgersen. Revidert og forkortet utgave for DagavdelingsNettverk (Januar 1996): Geir Pedersen, Sigmund Karterud. Tilgjengelig på Helsebiblioteket.no.
PAS – Premorbid Adjustment Scale
Utviklet av Cannon-Spoor et al. i 1982. Oversatt og utformet av Paul Møller i 1994. Oversettelsen kan fritt distribueres, så lenge den er merket med oversetterens navn og årstall for oversettelsen.
AUDIT
AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) er utviklet av Saunders, Aasland og Babor med flere (1993) på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon. Oversatt til norsk av Olaf Aasland, og tilgjengelig på. Elektronisk versjon på Snakkomrus.no. Tilgjengelig på Helsebiblioteket.no.
DUDIT
DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test) har blitt utviklet av Berman et al. (2005). Oversatt til norsk av Anne Landheim & Kjell Bakken (Østnorsk kompetansesenter for rus og avhengighet). Elektronisk versjon på Snakkomrus.no. Tilgjengelig på Helsebiblioteket.no.
CDSS – Calgary Depression Scale for Schizophrenia
Utviklet av Addington og Addington ved University of Calgary. Forfatterne har copyright. En norsk versjon, oversatt av Tor Severinsen, kan lastes ned på Helsebiblioteket.no.
SIPS – Strukturert intervju for psykoserisikosyndromer
Den første versjonen av SIPS ble publisert i 1999 av Miller og kolleger i 1999. I 2010 ble en ny versjon av SIPS utviklet av McGlashan, Walsh og Woods i 2010. Den nyeste versjonen ble oversatt i 2013 av Grande, Skryten, Joa, Værnes, Gjermundsen og Larsen ved TIPS, Helse Vest og TIPS Sør-Øst. SIPS inkluderer SOPS – Skala for psykoserisikosymptomer. SOPS brukes for å vurdere tilstedeværelse og alvorlighet av positive, negative, desorganiserings- og generelle symptomer. SIPS og SOPS har tre formål: 1) bekrefte/avkrefte tilstedeværelse av et eller flere av tre psykoserisikosyndromer, 2) måle alvorlighet av risikosymptomer og 3) bekrefte/avkrefte psykose.
EASE – Examination of Anomalous Self-Experience
EASE-manualen ble utviklet av Parnas, Møller, Kircher, Thalbitzer, Jansson, Handest og Zahavi I 2005. EASE er en symptomsjekkliste for en semi-strukturert, fenomenologisk undersøkelse av forstyrrelser i selvopplevelse. Hensikten er å frembringe gode kvalitative, detaljerte beskrivelser av slike forstyrrelser. En norsk intervjuguide, med tilhørende skåringsark, har blitt laget av P. Møller. EASE er antatt å kunne ha en differensialdiagnostisk relevans for lidelser innen schizofrenispekteret, men anbefales ikke brukt alene som et diagnostisk verktøy. EASE er videre antatt å kunne fange opp sentrale prodromale symptomer, men i motsetning til SIPS inneholder ikke EASE kriterier for å kunne vurdere økt psykoserisiko eller tilstedeværelse av psykose
PRISM-5: Psychiatric Research Interview for Substance and Mental disorders
Utviklet av Deborah Hasin med kollegaer tidlig på 90-tallet, og oppdatert til gjeldende DSM-manualer.
PRISM-5 er et semistrukturert diagnostisk intervju basert på DSM-5, og utviklet spesielt for å skille symptomer som skyldes rus og abstinens fra symptomer som er knyttet til psykisk lidelse.
Når det gjelder psykoselidelser i intervjuet, så kan PRISM vurdere hvilke som er rusmiddelinduserte og følgende primære psykoselidelser: Schizofreni, Schizofreniform lidelse, Schizoaffektiv lidelse, Stemningslidelse med psykotiske trekk, Psykoselidelse på grunn av medisinsk tilstand, Vrangforestillingslidelse, og Kort psykotisk episode.
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse tilbyr kurs i bruk av intervjuet: