Visjon: "Med øye for fremtiden"
Øyeavdelingen er Norges største med avansert spisskompetanse innen hele øyefaget, med nærmere 300 ansatte og over 9000 operasjoner årlig. Vi utreder, diagnostiserer og behandler medisinske og kirurgiske øyetilstander. Avdelingen har en stor operasjonsenhet, poliklinikk, sengepost, postoperativ -og dagkirurgisk enhet. Det meste av kirurgien er planlagt ( elektivt), men vi opererer også øyeblikkelig-hjelp-pasienter daglig.
Øyeavdelingen ønsker å være en viktig aktør for utvikling av øyefaget både regionalt og nasjonalt, og har som målsetning å være i front både når det gjelder klinikk, forskning og opplæring/undervisning. Hovedmålet for forskning ved avdelingen er å forbedre forebygging og behandling av øyesykdommer. Vi har særlig fokus på klinisk forskning med stort pasientgrunnlag og høyspesialisert kompetanse, samt translasjonsforskning – klinikknær laboratorieforskning ved Senter for Øyeforskning.
Avdelingen har tre landsfunksjoner (retinoblastom, medfødt glaukom og rekonstruksjon av medfødte misdannelser i øyeregionen), 1 flerregional - og ulike regionale funksjoner.
Øyeavdelingens er delt inn i ulike seksjoner etter ansvarsområder:
Driftseksjoner:
- Seksjon for operasjon og sengepost: har en sentral rolle både for elektiv- og øyeblikkelighjelp kirurgien ved avdelingen. Seksjonen har omkring 80 årsverk. De ansatte er spesialsykepleiere, sykepleiere, helsefagarbeidere, helsesekretærer og optikere.
Seksjonen har tre underliggende enheter: - Operasjon:
Forbereder og assisterer ved øyekirurgi både i lokal og generell anestesi. Hovedvekten av pasientene er elektive og komer via dagkirurgen eller sengeposten. Omtrent 20% av pasientene opereres øyeblikkelig, som følge av skade på øyet eller behov for netthinnekirurgi. Enheten har 6 operasjonsstuer som benyttes av fagseksjonene barn, fremre segment, okuloplast og bakre segment.
- Postoperativ/ Dagkirurgen:
Har ansvar for pre -og postoperativ sykepleie til spedbarn, barn og voksne som skal til undersøkelse eller kirurgi i lokal eller narkose. Enheten har 18 dagplasser og 6 overvåkningsplasser fordelt på 2 etasjer. I tillegg har enheten 6 pasientkoodinatorer som står for hovedvekten av operasjonsplanleggingen ved avdelingen, de planlegger og setter opp avtaler på 6 av øyeavdelingens 10 operasjonsstuer.
- Sengeposten og vaktmottaket:
Telefon: 22 11 76 62
Sengeposten har 19 heldøgns sengeplasser og et tilhørende vaktmottak. Hovedvekten av pasientene innlegges direkte via vaktmottaket, men vi har også planlagte innleggelser. Vaktmottaket driftes av personalet ved sengeposten i tett samarbeid med øyeleger. Enheten jobber daglig med prioritering av øyeblikkelig hjelp, effektivisering, pasientflyt og ivaretagelse av pasientter med medisinske -og kirurgiske øyetilstander.
- Kontorseksjonen:
Med god service og høy faglig kompetanse er kontor et viktig bindeledd i avdelingen. Gjennom elektronisk arbeidsflyt har de kontroll på ventelister og kontrolltimer, samt sikre korrekte diagnoser, prosedyrer og oppfølging i pasientforløp. - Kompetanseseksjonen:
Har ansvar for kompetanseutvikling, for leger i spesialiering og optikere.
- Norsk hornhinnebank:
Arbeider med å innhente, preparere, lagre og utlevere hornhinner til transplantasjon - Senter for Øyeforskning:
Utgjør en del av øyeavdelingens forskningsenhet. Miljøet er tverrfaglig og kompetansen inkluderer medisinsk og kirurgisk behandling av øyesykdommer, bred kunnskap om prosedyrer relatert til dyrkning av vev og celler, vurdering av cellers morfologi, immunhistokjemi og molekylærbiologiske analyser.
Fagseksjoner:
Seksjon for fremre segment: Hovedansvar for behandling i de fremre delene av øyet - hornhinner, grå stær, glaukom, skader med mer.
Underliggende driftsenhet- Dagkirurgisk poliklinikk:
Enheten består av 4 operasjonsstuer, 1 skiftestue og 1 poliklinikk.
Operasjonsvirksomheten omfatter kirurgi/behandling av katarakt, glaukom, hornhinnetransplantasjon og okuloplast.
Poliklinikkens virksomhet er blandt annet knyttet opp til enhetens operasjonsvirksomhet med undersøkelser før og etter operasjon. Pasientene klargjøres og forberedes til operasjon i lokalanestesi.
Seksjon for bakre segment: Hovedansvar for kirurgiske tilstander i øyets bakre deler - netthinneløsning, netthinneskader med mer.
Seksjon for barneoftalmologi og stabisme: Tar seg av barns øyesykdommer - for eksempel skjeling.
Seksjon for okuloplastikk: Tar seg av kirurgiske tilstander i øyets omgivelser, som øyehule og øyelokk.
Seksjon for medisinsk oftalmologi: Generell øye-poliklinikk og medisinske tilstander i netthinnen.
Underliggende driftsenhet- Øyepoliklikk:
Ivaretar den største polikliniske aktiviteten ved avdelingen.
Hovedtrenden er mer dagkirurgi og færre innleggelser. Vi forsøker å "skreddersy" behandlingsopplegg for å redusere unødig ventetid.
Nasjonale behandlingstjenester
Øyeavdelingen er nasjonalt behandlingssenter for tre ulike diagnosegrupper: Medfødt glaukom, Retinoblastom og Blefarofimose (medfødt mistannelse i øyeregionen)
Informasjon om medfødt glaukom
Informasjon om retinoblastom
Informasjon om rekonstruksjon av medfødte misdannelser i øyeregionen
Henvisninger til Øyeavdelingen
I tråd med etablert praksis for arbeidsfordeling mellom Øyeavdelingen OUS og privatpraktiserende avtalespesialister, ber vi om at privatpraktiserende avtalespesialist først kontaktes ved behov for spesialistvurdering. Dette for å sikre en enhetlig og god tjeneste.
Oversikt over avtalespesialister i øyesykdommer finner du på Helse Sør-Øst sine hjemmesider (velg «Legespesialister»):
http://avtalespesialister.helse-sorost.no/spesialister1.asp
Avdelingen tar først og fremst imot henvisninger fra øyeleger i privat praksis og leger på andre øyeavdelinger. Ved behov for øyeblikkelig hjelp vil alle leger kunne henvise til oss.
For at vi best mulig skal kunne vurdere søknadene og planlegge undersøkelser og behandling hos oss, må vi vite en del om pasienten.
Henvisningene skal derfor inneholde opplysninger om:
- Navn, fullt fødselsnummer og telefonnummer
- Forslag til diagnose
- Pasientens problem, varighet.
- Undersøkelse av begge øynene. Dette forutsettes gjort hos henvisende øyelege.
- Synsstyrke (inkludert refrasjon)/øyetrykk.
- Evnt cave/smitte
- Evnt pleiebehov
Videre vil vi alltid ha opplysninger om andre sykdommer som kan påvirke øynene, for eksempel diabetes.
For alle pasienter der det kan bli aktuelt med operasjon trenger vi opplysninger om andre sykdommer. Dette gjelder spesielt ved mulighet for behov for narkose - Hjertesykdom? Lungesykdom? Allergier? Allmenntilstand? Kan pasienten f. eks gå opp 1 etasje uten problemer?
Dersom henvisende lege har liste over pasientens faste medisiner vil vi ha denne sammen med henvisningen.
Selv vil vi prøve å gi tilbakemelding om pasienten til henvisende lege så fort som mulig. Behandlingen av pasienten er stadig mer avhengig av et godt samarbeid mellom flere aktører.
Henvisninger sendes:
Oslo universitetssykehus
Øyesykdommer
Postboks 4956 Nydalen
0450 Oslo
Kontaktinformasjon / telefonnummer
Hovednummer: 22 11 85 45
Faks ekspedisjon: 22 11 99 89
Medisinsk poliklikk: 22 11 86 00
Dagkirurgisk poliklinikk 1.etg: 22 11 84 75
Sengepost: 22 11 76 62
Dagkiruren/ PO: 22 11 85 82
Norsk hornhinnebank, Senter for Øyeforskning Vakttelefon: Tlf 957 41 041 (hornhinnedonasjon)
Relevante lenker
Norges BlindeforbundNorsk Glaukomforening
Sansetap