Du finner mer informasjon om koronautbruddet på OUS sin beredskapsside.
---
Øyeavdelingen har en stor poliklinikk, sengepost og egen operasjonsenhet. De fleste operasjoner gjøres dagkirurgisk og det er totalt ti operasjonsstuer, samt egen PO-enhet. Hovedmålet for forskning ved avdelingen er å forbedre forebygging og behandling av øyesykdommer. Vi har særlig fokus på klinisk forskning med stort pasientgrunnlag og høyspesialisert kompetanse, samt translasjonsforskning – klinikknær laboratorieforskning ved Senter for Øyeforskning.
Avdelingen har vel 60 legeårsverk og spesialkompetanse innen alle områder av øyefaget. Vi ønsker å være en viktig aktør for utvikling av øyefaget både regionalt og nasjonalt, og har som målsetning å være i front både når det gjelder klinikk, forskning og opplæring/undervisning. Vi har tre landsfunksjoner (retinoblastom, medfødt glaukom og rekonstruksjon av medfødte misdannelser i øyeregionen), 1 flerregional - og ulike regionale funksjoner. Øyeavdelingen ved Ullevål er Norges største Øyeavdeling.
Visjon: "Med øye for fremtiden"
Avdelingen er delt inn i fysiske enheter:
Sengepost med 19 senger
Operasjonsavdeling/dagkirurgi med i alt 10 operasjonsstuer
Poliklinikk fordelt på 2 etasjer med en lang rekke spesilarom for diagnositkk og behandling
Forskningsavdeling med hornhinnebank
Undervisningsavdeling for medisinstudenter
Øyeavdelingens ulike seksjoner
Øyeavdelingen er delt inn i ulike seksjoner etter ansvarsområder. For å lese mer om de ulike seksjonene, se link til seksjonenes sider under "Underliggende enheter".
Seksjon for fremre segment: Hovedansvar for behandling i de fremre delene av øyet - hornhinner, grå stær, glaukom, skader med mer.
Seksjon for bakre segment: Hovedansvar for kirurgiske tilstander i øyets bakre deler - netthinneløsning, netthinneskader med mer.
Seksjon for barneoftalmologi og stabisme: Tar seg av barns øyesykdommer - for eksempel skjeling.
Seksjon for okuloplastikk: Tar seg av kirurgiske tilstander i øyets omgivelser, som øyehule og øyelokk.
Seksjon for medisinsk oftalmologi: Generell øye-poliklinikk og medisinske tilstander i netthinnen.
Senter for Øyeforskning (link) Forskergruppens hovedmål er å forbedre medisinsk og kirurgisk behandling av øyesykdommer.
Norsk hornhinnebank (link) Har ansvar for innhenting, preparering, lagring og utlevering av hornhinner til transplantasjon. Norsk hornhinnebank har også en behandlingsbiobank for øyesykdommer.
Hovedtrenden er mer dagkirurgi og færre innleggelser. Vi forsøker å "skreddersy" behandlingsopplegg for å redusere unødig ventetid.
Nasjonale behandlingstjenester
Øyeavdelingen er nasjonalt behandlingssenter for tre ulike diagnosegrupper: Medfødt glaukom, Retinoblastom og Blefarofimose (medfødt mistannelse i øyeregionen)
Informasjon om medfødt glaukom
Informasjon om retinoblastom
Informasjon om rekonstruksjon av medfødte misdannelser i øyeregionen
Henvisninger til Øyeavdelingen
I tråd med etablert praksis for arbeidsfordeling mellom Øyeavdelingen OUS og privatpraktiserende avtalespesialister, ber vi om at privatpraktiserende avtalespesialist først kontaktes ved behov for spesialistvurdering. Dette for å sikre en enhetlig og god tjeneste.
Oversikt over avtalespesialister i øyesykdommer finner du på Helse Sør-Øst sine hjemmesider (velg «Legespesialister»):
http://avtalespesialister.helse-sorost.no/spesialister1.asp
Avdelingen tar først og fremst imot henvisninger fra øyeleger i privat praksis og leger på andre øyeavdelinger. Ved behov for øyeblikkelig hjelp vil alle leger kunne henvise til oss.
For at vi best mulig skal kunne vurdere søknadene og planlegge undersøkelser og behandling hos oss, må vi vite en del om pasienten. Henvisningene skal derfor inneholde opplysninger om:
- Navn og fullt fødselsnummer og telefonnummer
- Forslag til diagnose
- Pasientens problem, varighet.
- Undersøkelse av begge øynene. Dette forutsettes gjort hos henvisende øyelege.
- Synsstyrke (inkludert refrasjon)/øyetrykk.
Videre vil vi alltid ha opplysninger om andre sykdommer som kan påvirke øynene, for eksempel diabetes.
For alle pasienter der det kan bli aktuelt med operasjon trenger vi opplysninger om andre sykdommer. Dette gjelder spesielt ved mulighet for behov for narkose - Hjertesykdom? Lungesykdom? Allergier? Allmenntilstand? Kan pasienten f. eks gå opp 1 etasje uten problemer?
Dersom henvisende lege har liste over pasientens faste medisiner vil vi ha denne sammen med henvisningen.
Selv vil vi prøve å gi tilbakemelding om pasienten til henvisende lege så fort som mulig. Behandlingen av pasienten er stadig mer avhengig av et godt samarbeid mellom flere aktører.
Henvisninger sendes:
Oslo universitetssykehus
Øyesykdommer
Postboks 4956 Nydalen
0450 Oslo
Kontaktinformasjon / telefonnummer
Hovednummer: 22 11 85 45
Poliklinikken: 22 11 86 00
Dagkirurgi / Poliklinikk 1.etg: 22 11 84 75
Sengepost: 22 11 85 45
Faks ekspedisjon: 22 11 99 89
Norsk hornhinnebank, Senter for Øyeforskning: Vakttelefon: Tlf 957 41 041 (hornhinnedonasjon)
Relevante lenker
Norges BlindeforbundNorsk Glaukomforening
Sansetap